onsdag 21 april 2010

Omega Marine Chronometer

Åter igen tillbaka till quartz-urens underbara värld. Närmare bestämt Omegas nästa stora steg in i quartz-världen efter "beta 21"-urverket.
Omega Marine Chronometer är en respektingivande dinka som har en specialslipad (AT-cut) quartz-kristall som går med frekvensen 2,4 MHz och är specad till +/- 12 sek/år! Detta verifierades av observatoriet i Besancon som certade klockan som s.k. marin kronometer.
Urverket är inte baserat på en sk stepper-motor utan drivkraften kommer från att en hävarm magnetiskt trycks fram och tillbaka en gång per sekund.
Detta resulterar i ett långsamt och (enligt min fru - plågsamt) högt tickande. Tänk så trevligt att kunna dela med sig av sin klockas fysiska existens till sina medmänniskor. Det gläder vänner så väl som killen bredvid dig i bion...
Bloggens elokvente polare Mikael Englund har också ett inlägg angående denna pjäs, nedanför presenterad i sitt första utförande med kaliber 1511 (tillverkad i 1000 ex) i stället för den senare 1516.

Den klockförtjusta dykarnissen Costeau hade en Marine Chronometer som han bar (på torra land märk väl). Det var nog bra att han tjänade en slant på sina filmer för klockan kostade 1850 USD när den släpptes 1974...



Skrifvet af Lyxdoktorn


Detta inlägg är intressant(.se)

1 kommentar:

  1. En sann klassiker, helt klart! Inte min största favorit bland omegas klockor dock..

    http://www.urguiden.com

    SvaraRadera