tisdag 13 april 2010

Café Tranan...

Som en instution inom Stockholms krogvärld är Tranan situerad centralt vid Odenplan, snett mitt emot Gustav Vasa kyrka.
Vid starten 1929 tjänade Tranan som ölcafé, därav de stora fönsterna. Polisen behövde kunna ha uppsikt över klientelet. Det behovet finns inte längre då Tranan numera är en bistro som frekventeras av Vasastans öfre medelklass. Detta gäller även Tranans bar som har en separat ingång och ligger en trappa ner från bistron.
Så varför ta en omväg förbi Tranan? Svaret är enkelt. För att äta Stockholms bästa köttbullar. Finns de inte på menyn så oroa dig inte, du kan få dem serverade ändå...
I övrigt så är Tranan känt för sina fiskrätter och då framför allt strömmingsflundrorna, som har funnits på menyn från dag I.

Faktum är att Tranan levererar bra rätter överlag men köttbullarna är så bra att man gång efter annan väljer just dem (undra om man kan köpa klippkort?).
Servicen är korrekt och opretentiös om än aningen stressad framåt 22-snåret då stället är knökfullt. Vid den tiden kommer de salongsberusade dam-gängen på köpet.
Personligen tycker jag att baren inte riktigt matchar bistrons nivå men vad gör det när det finns allternativ som Gondolen, Bar 101 och Lydmar...


Skrifvet af Lyxdoktorn


Inlägget är intressant(.se)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar