måndag 21 mars 2011

Rolex-prototyp på Kaplans!

Kaplans har ofta väldigt trevliga pjäser men nu har man lyckats få in något riktigt speciellt. Inte mindre än en ref 1665 Prototype No Valve Double Red Sea-Dweller Submariner (fick jag med allt?). 

Tillverkningsåret är 1967 och dessa klockor kom aldrig ut i kommersen, utan gavs till framstående djuphasvdykare för testning.  Precis som namnet antyder saknar dessa klockor heliumventil - ett faktum som gjorde att flera av dessa prototyper inte överlevde de dykningar de utsattes för. Detta har bidragit ytterligare till att det finns så få exemplar kvar i omlopp. Den gängse uppfattningen är att det ursprungligen endast tillverkades 30 stycken. 

Detta är alltså enkelt uttryckt en prototyp av det berömda dykaruret som får Rolex-nördarna att gå upp i brygga och magnaterna att öppna plånböckerna. För tro mig - den här pjäsen är inget man köper på närmsta ICA. Riktpriset på 325 000 SEK som Kaplans har satt ter sig närmast löjligt när man beaktar att en liknande klocka gick för 237 000 USD (!) på auktion 2008. Och den klockan var inte ens komplett med box och papper. Så kräng Volvo-aktierna och satsa en slant på något som är lika roligt som lukrativt. 























Skrifvet af Lyxdoktorn

2 kommentarer:

  1. Deliciös dinka, men vad var anledningen till denna prototyp utan heliumventil (var ingenjörerna på semester..)?
    För det var väll så att de fick heliumventilen patenterad på 60-talet?

    -VS

    SvaraRadera
  2. Enligt storyn ska dessa klockor ha tillverkats under 60-talets andra hälft innan patentet för heliumventilen var klart...

    /Lyxdoktorn

    SvaraRadera