tisdag 8 mars 2011

Fettisdag...

Det är fettisdag idag vilket självfallet innebär att bloggen presenterar ett semmeltest. Den senaste tiden har det dykt upp en mystisk ung man som med beundransvärd nit och skalpellik precision (som vi säger i branschen) avfyrar recension efter recension av den kungliga hufvudstadens semlor.
Den så kallade Semmelmannen har presterat bedömningar av en sådan kaliber att PåStans krogkommission helt sonika struntat i sitt årliga semmeltest och i stället hänvisar till hans blogg. Som en salut till denne semlans förkämpe serverar nu bloggen sitt eget minitest.

Xoko har i flera år kämpat om förstaplatsen bland Stockholms semlor och ibland har man även kommit först. Det är således med höga förväntningar som jag och min äkta hälft kliver in över tröskeln en tidig morgon. Förutom de traditionella semlorna serveras även "chokladsemlor". Bloggen är dock tämligen konservativ vad gäller semlor varför de senare inte kommer att avhandlas här.


















Xokos semla är till det yttre en välskapt skönhet med runda och välbalanserade former. Bullen har fått stå i varmluftsugnen precis så länge som det krävs för att ge den rätta brännan. 

















Locket är lagom stort, smäckert och luftigt som en madrass med pocketfjäring. Bullen har fin stuns och bra tuggmotstånd utan att någonsin tangera stabbighet. Dock hade den mått bra av lite mer tryck i kardemummatonerna vilket hade gjort en bra bulle perfekt.

















Grädden är perfekt vispad och smakrik, bättre sådan går ej att få. Mandelmassan är välgjord men lite säregen på grund av de relativt stora mandelbitar den innehåller. Enligt mitt omdöme adderar dessa ytterliggare en textur och därmed också ännu en dimension till mandelmassan. Enbart positivt således. 


















Betyget är som följer. Utseende 5/5 stetoskop. Lock 5/5 stetoskop. Bulle 4/5 stetoskop. Grädde 5/5 stetoskop. Mandelmassa 5/5 stetoskop. Slutbetyg 5 stetoskop av 5 möjliga. 

Skrifvet af Lyxdoktorn

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar