tisdag 21 september 2010

Bulova Precisionist

Bulova är ett trevligt gammalt märke som grundades i slutet av 1800-talet och som under 60- och 70-talet släppte en del ganska roliga pjäser. Under senare tid har det inte varit riktigt lika innovativt och jag har därför inte ägnat det så mycket uppmärksamhet.
Detta är dock på väg att ändras under hösten 2010 med Bulova Precisionist. En modell de kallar världens mest precisa armbandsur med flytande sekundhand. Ja du hörde rätt. Precisionist blir den andra klockan på marknaden, efter Seikos Spring Drive, med helt flytande sekundhand.
De flesta mekaniska klockor går i 8 hack/sek och övriga quartz-ur i 1 hack/sek. Prismässigt är den väldigt intressant då det påstås att den ska ligga på mellan 300-1000 USD.
Bulova ägs numera av Citizen vilka också har hjälpt till med utvecklingen av urverket. Man har tydligen åttafaldigat quartz-kristallens takt (256 kHz) genom att modifiera quartz-kristallen.
De utlovar en precision på 10 sek/år vilket i så fall är i paritet med de bästa quartz-urverken på marknaden. Det låter lite optimistiskt att få så bra precision med en relativt lindrigt överklockad, ensam, quartz-kristall. Man ska komma ihåg att Omega Marine Chronometer går på 2,4 MHz (!) och ska klara 12 sek/år. Men vi lär väl bli varse om Bulova håller sitt precisionslöfte när de väl släpper dinkan...


Skrifvet af Lyxdoktorn

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar