måndag 15 november 2010

Seiko Spring Drive

När det gäller Spring Drive så måste jag hålla med Seiko om att det rör sig om en revolution. Man har till synes kombinerat det bästa ur ett quartz-ur med det bästa ur ett mekaniskt dito.
Förenklat kan man säga att handrörelserna får en rörlig vikt att spänna en fjäder i klockan. Denna fjäder driver visarna framåt, men driver även en liten generator som förser ett microchip och en liten quartz-kristall med ström. Kombinationen microchip/quartz-kristall ger klockan dess tidshållning. Detta innebär att man presterar quartz-precision. Klockans generator driver även två elektromagneter som står för regleringen av visarnas hastighet. 
Detta kanske inte låter så revolutionerande men det har tagit Seikos ingenjörer ca 30 år och 700 prototyper att nå fram till sluresultatet.
Så vad är fördelarna? Jo, man slipper batterier (inget batteri eller kondensator håller för evigt), precisionen blir ett par ljusår bättre (15 sek/mån mot 5 sek/dag), bättre stöttålighet samt att sekundvisaren rör sig helt steglöst (en helig Graal för många klocknö.., eh, klockconnoisseurer).



Skrifvet af Lyxdoktorn

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar