lördag 23 juli 2011

Rolex-gummi

Som alla väl känner till har Rolex aldrig släppt någon gummirem för sina klockor och så kommer det förmodligen att förbli. Nu har dock det behovet till viss del täckts av företaget Rubber B som gör gummiremmar av hög kvalitet skräddarsydda för Rolex-klockor. Det innebär att remmarna är fasade för att följa boetten perfekt och man kan även använda Rolex originalspännen till remmarna. 
Som många andra gummiremmar av hög kvalitet är dessa tillverkade av vulkaniserat gummi (ja precis som däcken på din BMW). Remmarna tillverkas i Schweiz och finns i svart, blått, vitt och brunt (chockrosa inväntas med spänning). Ett lite tråkigt faktum är att man ännu inte har någon gummirem för Rolex hetaste sportklocka Deepsea, då länken är 21 mm bred vid boetten till skillnad från resterande modeller vars länk är 20 mm bred.
Då jag anser att varje blogg med självrespekt måste innehålla ett visst mått av odistansierad introvert nördighet skall jag översiktligt förklara vulkaniseringsprocessen. Alla läsare som inte är intresserade och/eller har förträngt högstadiets kemilektioner ombedes bortse från de följande fem raderna.
Vulkaniseringsprocessen går ut på att medelst värme och lämpligt bindemedel (ofta svavel) korslänka polymerkedjorna i gummit. Detta ökar gummits slitstyrka, värmetålighet, hårdhet etc etc etc. Genom att variera längden på polymerbryggorna (se bild) kan man styra egenskaperna mot värmetålig/hård eller värmekänslig/mjuk.



Skrifvet af Lyxdoktorn

1 kommentar:

  1. Nja...
    Värdelös länk(förr) eller fantastisk länk(numera) är en del av charmen med Rolex.

    Gummit får inte mitt gillande.


    //U

    SvaraRadera