torsdag 15 april 2010

Petit france

På John Ericssonsgatan 6 i Stockholm ligger en illa dold hemlighet - Petit France. Konditori, café, bageri och lunchställe i ett.

Vägen till berömdhet har för Petit France gått från suveränt surdegsbröd, via himmelska macaronger (småkakor i lustiga färger) till att vinna DN:s Gulddrake de senaste två åren.
Sebastién som driver stället är en glad prick som är besatt av bakandets konstform.
Hm, en man försjunken i sitt specialintresse. Var har jag stött på detta förut månne?
Nåväl. Sebastién är rackarns trevlig. Att kliva in i hans etablissemang är som att ta ett kliv till Frankrike, komplett med sydländsk hjärtlighet.
-Det här brödet har jag bakat med rödbetor och chevré. Sen har jag låtit det jäsa i 24 timmar. Smaka på det och berätta vad du tycker...
Den ovanstående frasen, som Sebastién bemötte mig med en gång, har etsat sig fast i mina sensoriska neuron. Den passion och hjärtlighet den förmedlar är en ytterst sällsynt artikel och delvis grunden till att Petit France är så himla bra.

Jag skulle kunna orera i timtal (tro mig) över de delikata pain au chocolate, de himmelska macarongerna och den confiterade ankan, som bokstavligen smälter i munnen, men det skulle inte göra dem rättvisa.
Låt inte den nedtonade fasaden lura dig - att inte besöka Petit France är att gå miste om ett stycke gastronomisk excellens.


Skrifvet af Lyxdoktorn


Inlägget är intressant(.se)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar