fredag 9 april 2010

High end quartz - corn flakes-klockornas revansch

Som ni säkert förstått vid det här laget, kära läsare, så är mitt klockintresse ffa centrerat kring quartz-ur av högre qualität. På dialekten klock-nördiska heter detta high end quartz.
Det som skiljer dåliga quartz-ur från bra sådana är precis samma saker som skiljer tunnelbanan från en bra bil. Bättre kvalité, bättre funktion och bättre finish. Jag får för övrigt uttala mig så här för det är nu många år sen jag avslutade min lovande karriär som deltidsspärrvakt.
Nåväl, bra quartz-ur är ofta handmonterade, gjorda för att servas och sist men inte minst håller de tiden bättre.
Nu till lite siffror. Ett bra mekaniskt ur (Rolex & co) har en precision på +/-5 sek/dag, ett billigt quartz-ur på +/-15 sek/månad och ett bra quartz-ur på +/-10 sek/år.
I dessa pressade tider, då våra stackars börsmäklare svettas över millisekunder gällande transaktionerna, så förstår ju vem som helst med en Handels-examen att några sekunder hit eller dit gör en värld av skillnad...

Så hur åstadkommer man denna höga precision hos de exklusiva quartz-uren? Lösningen stavas termokompensering. Eller för att förstöra magin i det hela - man trycker in en termometer i klockeländet så går det mer precist.

Anledningen till detta är att quartz-urets hjärta består av en stämgaffel som vibrerar. Värme gör materialet mjukare, vilket gör att stämgaffeln vibrerar (och klockan går) långsammare och vice versa. Enkel fysik.

Känner klockan av omgivningens temperatur så kan man få den att kompensera för detta och voilá – klockan blir mer än 10 gånger mer precis.

Olika tillverkare har dock självfallet löst detta bekymmer på olika sätt. Mer om detta längre fram...


Skrifvet af Lyxdoktorn


Detta inlägg är intressant(.se)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar