torsdag 18 oktober 2012

Klocktestning

En stor fördel med Rolex i allmänhet och Deepsea i synnerhet är att det handlar om robusta klockor vilket gör att man en stor komforten gällande vad man kan utsätta klockan för. Ty det är min bestämda uppfattning att klockor är njutningsmedel som skall användas mycket och ofta och inte gömmas i lådor och kassaskåp. För övrigt kan jag tillägga att klockor överlag är en ganska dålig investering så länge man inte lyckas få tag i en Rolex eller Patek från någon synnerligen limiterad upplaga.
Eftersom jag gillar robusta klockor så genomgår mina en andra testsession av min dotter J förutom kronometertestningen som utförs på fabrik. Dagens test stavas "smeta-banan-på-Rolex". Nedan ser ni dokumentation från testet samt foto på testledaren. 

Skrifvet af Lyxdoktorn

måndag 15 oktober 2012

Rolex kaliber 3135

Som bekant är det inte bara klockors exteriör som fascinerar undertecknad utan även deras komplexa innandöme och efter att ha lagt några tusen timmer på att skumma youtube kan jag konstatera att det inte finns något överflöde av filmer om demontering av urverk.
Nu har jag dock snubblat över en sådan film och vad passar bättre än att sjunka ner framför datorn med en kopp fin Earl Grey (inhandlad i Lund f.ö.) och kika på när en av klockvärldens slitvargar plockas isär...



Skrifvet af Lyxdoktorn

fredag 6 juli 2012

Frågestunden


Fråga:  Kom in på din blogg och ser att du verkar ha en stor kunskap för klockor! Tänkte då fråga dig ett par frågor eftersom jag går i köptankar. 
Vad är dina tankar kring Breitling? Och vad är skillnaden på navitimer B01 och B02? De verkar se identiska ut. 
/Jakob

Svar: Breitling är ett trevligt märke med en hel del fördelar. Några av dessa är en tämligen hög finish och bra kvalité på urverken.


Breitling tenderar att antireflexbehandla safirglaset både på insidan och utsidan vilket har fördelen att glaset knappt syns, men nackdelen att antireflexbehandlingen är repkänslig och kan i undantagsfall krackelera om den hettas upp med tex ånga (som tex när du ska ta ut din creme brûlée ur ugnen). 

Breitlings trumfkort i mina ögon har varit deras termokompenserade quartz-urverk, vilka har haft få konkurrenter (ett par japanska dito undantagna).
När det gäller de mekaniska urverken så har man under ganska lång tid förlitat sig enbart på ETA-urverk (ETA = megaföretag som tillverkar urverk åt en mängd klocktillverkare) vilket förvisso är helt ok kvalitetsmässigt men även reducerar klocktillverkarnas roll till att designa tavlor och boetter. 
Lyckligtvis har man på sistone känt av hur vindarna blåser och producerat ett eget kronografurverk (B01) vilket tycks hålla väldigt hög kvalité. Samma urverk har man senare diversifierat i form av olika varianter med tex 24h-visning och manuell drift (B02), GMT-funktion etc.
Det som återstår att se är hur pass lätt det kommer att vara att få tag i reservdelar till B0X-urverken de kommande decennierna. Min gissning är att Breitling kommer att använda dessa urverk mer och mer då det är bra för märket och man har lagt ner så pass mycket medel på att utveckla dem.
För en mekanisk klocka som man kommer att använda varje dag tycker jag att man ska undvika de handdragna urverken (som tex B02) då man efter ett tag tröttnar på att dra upp dem och för att man riskerar att få in dammpartiklar dagligen i klockan. Nackdelen med automatiska urverk är att de överlag är tjockare och att de möjligen är något mer stötkänsliga då den tunga rotorn kan slå mot urverket vid kraftiga stötar.

En sak man bör hålla i åtanke när det gäller Breitlings design är att man har en relativt sett kort livstid för många av sina modeller (ca 3 år). Därför anser jag att det är bäst att satsa på en av deras klassiker som tex Navitimer om man har tänkt sig att ens Breitling ska vara ens enda klocka. Detta är dock lätt att avhjälpa genom att interagera lite grann på nätet med "klockconnaisseurer" eftersom man då snabbt dränerar bankkontot genom att köpa sig 5-10 pjäser.

När det gäller Breitlings "begränsade upplagor" (Navitimer Cosmonaute tillverkas i 1962 ex) så skulle jag vilja tillägga att en sådan aldrig ska vara fyrsiffrig utan snarare tresiffrig. Jag tycker därför att man i Breitlings fall ska bortse från om en upplaga är "begränsad" och köpa det man tycker är roligast.

Breitlings länkar och läderremmar håller hög kvalité men jag rekommenderar att man undviker de högglanspolerade länkarna då de vid daglig användning ganska snabbt blir "fulslitna". Jag vill dock slå ett slag för snabbknäppningarna till läderremmarna då åtminstone jag ganska snabbt tröttnar på att behöva fippla med ett vanligt spänne varje gång klockan ska på.

För vardagsanvändning är det även viktigt att skänka vattentåligheten en tanke. Att ta av sig klockan när man badar/duschar är nog ok för de flesta men att behöva ta av klockan när man tvättar händerna kan vara lite småjobbigt i längden. 
Navitimer-modellerna har, ffa pga av sin interna vridring som är kopplad till glasringen via en kugghjulsmekanism, relativt låg vattentålighet. Därför är det förmodligen klokt att ta av sig klockan när man tvättar händerna.

Sammanfattningsvis kan man säga att B01 är automatiskt medan B02 är handdraget och dessutom har 24h-visning. 
Vad gäller designen är det i högsta grad en smaksak.






















Skrifvet af Lyxdoktorn

söndag 26 februari 2012

Deepsea-film

Surfade runt lite på youtube här om dagen och snubblade över nedanstående film som skildrar Deepsea med en rättvisande bakgrund. Släng på filmen i HD, fixa en kopp kaffe och njut.


Skrifvet af Lyxdoktorn

tisdag 3 januari 2012

IWC Top Gun

För alla födda under 70-tal betyder orden Top Gun en grön Tom Cruise, axelvaddar, hårgele och jäkligt snabba plan. Nu för IWC tankarna åter till flygaress genom att under 2012 släppa en helt ny serie med samma namn som filmen.
Klockorna byggs av idel high tech-material. Boetten är gjord i keram (eg zirkoniumoxid men vem bryr sig)  och knapparna av titan. Den smidiga storleken på nätta 48 mm säkerställer att du kan läsa av tiden även långt efter att du gått i pension - praktiskt. Det bör dock nämnas dock att storleken möjliggör ett automatiskt urverk med 168 (!) timmars gångreserv. Urverket i fråga är IWC:s alldeles egna 89365 och det måste sägas att även om IWC hade för vana att modifiera de "lånade" ETA-urverken till oigenkännlighet, så är det betydligt trevligare när de använder egentillverkade dito. Pjäsen här nedan finns självfallet även att beskåda på IWC:s rosade hemsida.


































Skrifvet af Lyxdoktorn